Pohdintaa etäopiskelusta ja vinkkejä opiskelun tehostamiseen

Moikka!

Poikkeusolot jatkuvat ja koko kevään opiskelut toteutetaan mitä todennäköisimmin etänä. Itselläni ei muutenkaan ollut keväällä juurikaan luentokursseja, vaan lähinnä itsenäistä työskentelyä ja vakaita aikomuksia kirjatenttien suorittamisesta. Tähän asti ne ovat tosiaankin jääneet vain aikomusten tasolle: kiireisen ja varsin liikkuvan elämän keskellä on ollut todella helppo priorisoida vain niihin sillä hetkellä “pakollisiin” kursseihin, joilla joku muu valvoo edes etäisesti (heh) tehtävien suorittamista. Ja nyt kuluneet pari viikkoa on tullut lähinnä hiottua löhöilytaidot huippuunsa… Nyt kuitenkin aikataulut ja päivien sisällöt ovat menneet omalta kohdaltani täysin uusiksi, ja jatkuva tositvrealityjen tuijottelu alkanut riittää, joten taitaa olla täydellinen hetki alkaa etäopiskelutaituriksi! Tässä postauksessa jaan siis muutamia omia vinkkejäni opiskelun tehostamiseen ja oppimisen parantamiseen.

Kirjaa suunnitelmia ja tavoitteita ylös

Normaalisti arkipäiväni saattavat olla melko hektisiä, ja klassinen paperikalenteri on arjen paras ystävä. Nyt kalenterin käyttö tuntuu aika turhalta ja hassulta, mutta huomaan, että tehtävien kirjoittaminen näkyville joko listoiksi tai ajoittaminen tiettyihin hetkiin ja päiviin kalenterin avulla auttaa olemaan produktiivisempi, saamaan rutiinia ja rytmiä päiviin, muistamaan asioita. Joitakin to do -listat voivat myös motivoida (kunhan ne pitää riittävän realistisina), sillä niiden avulla huomaa konkreettisesti saavutuksensa. Joinain päivinä lasken ehdottomasti esimerkiksi roskien viennin saavutukseksi…

Tavoitteita taas kannattaa luoda, varsinkin jos kurssin työmäärää ei ole valmiiksi selkeästi pilkottu osiin. Hyvä tavoite on hieman haastava, mutta omaan tahtiin ja motivaatioon mitoitettu: ei välttämättä ole realistista laittaa päivän lukutavoitteeksi 200 sivua, jos aiemmin 20 sivuakin tuntuu tympivän. Joskus asetan itselleni tavoitteeksi esimerkiksi ”tee essee”, vaikka en varmasti saa sitä täytettyä, ellei kyseessä ole se viimeinen ilta. ”Aloita essee”, ”etsi lähteet”, ”tee johdanto ja runkoa käsittelykappaleille” toimivat ainakin omalla kohdallani paremmin.

Kokeile erilaisia opiskelutapoja 

Rakastan ajatusta mitä mielikuvituksellisimmista multitaskaamismuodoista! Jos et tee muistiinpanoja samalla kun katsot luentoa, etäluennon voi katsoa vaikka tiskatessa, venytellessä, tai kuunnella kävelylenkillä. Tenttikirjaa tai tekstejä voi myös lukea ääneen ja nauhoittaa puhelimella, jotta aiheita voi kerrata kuunnellen vaikka ulkoillessa. Jos vain jaksaa kuunnella omaa ääntään. 

Jos opit ja sisäistät tietoa hyvin esimerkiksi kaavioiden, ajatuskarttojen, taulukoiden ja listauksien avulla, old school -menetelmät, kuten kynä ja paperi, sopivat hyvin visuaalisempaan opiskeluun ja lyhyempien kokonaisuuksien läpikäyntiin. Kokeilunhaluiselle löytyy mind map – ja muita muistiinpanosovelluksia esimerkiksi hakusanoin mind map app, study app ja notes.

Monelle on varmasti tuttu pomodoro-tekniikka (nimi tarkoittaa italiaksi tomaattia ja yhteys opiskeluun tulee ilmeisesti tomaatinmuotoisista munakelloista, minusta hyvä suomiversio olisi esim. munarytmi), jossa ensin opiskellaan 25 minuuttia, jonka jälkeen pidetään viiden minuutin tauko, ja sitten taas opiskellaan toiset 25 minuuttia. Tätä voi toistaa esimerkiksi parin tunnin ajan, ja pitää sitten pidemmän tauon. Omalla kohdallani 25 minuuttia on ehkä sopiva aika vieraskielisten aineistojen lukuun, sillä silloin keskittymiseni herpaantuu nopeammin. Suomenkielisten tekstien parissa taas kokeilisin ennemmin 50 minuutin opiskelujaksoja ja 10 minuutin taukoja. 

Yhteinen kurssi kaverin kanssa? Sosiaalisia opiskelutapoja!

Pidä etäopiskelutapaaminen! <3 Videopuhelu päälle, muistiinpanot tai kirjat esiin, kenties drinksut mukaan… Kaverin kanssa voi ainakin kerrata kurssin aihealueita, kommentoida luentoja ja tehdä niistä yhteenvetoja, tentata toista aiheista, tai kielten kursseilla tehdä yhdessä tehtäviä, kysyä apua kielioppiin ja pelata vaikka aliasta. Veikkaan, että etäalias vieraalla kielellä ja hieman särisevällä zoom-yhteydellä voisi olla huvittavaa.

Opiskeluympäristö ja lähtöasetelma huippukuosiin

Siisti koti tai työpöytä, jotta huomio ei karkaa siivoamiseen, vaikka opiskelu ei motivoisikaan. Erillinen työpiste olisi hyvä, mutta jos sellaista ei löydy, voit tehdä esimerkiksi do it yourself -seisomatyöpisteen silityslaudasta/pöydästä ja kirjapinosta. Joskus onnistun jopa opiskelemaan tehokkaasti sängyssä, jos peitoista ja tyynyistä kasaa hyvän selkätuen, jättää puhelimen kämpän toiselle puolelle ja linnoittautuu peittojen keskelle vain kurssimatskujen kanssa. Jopa sellainen hassu mentaalinen kikka voi auttaa pääsemään työskentelyfiilikseen, että vaihtaa päälle vaikka kirjastossa opiskeluunkin sopivat vaatteet tai sen kaikkein skarpeimman toimistolookin, vaikkei olisi lähdössäkään mihinkään. Olen todennut, että jostain syystä ilman housuja vain laiskottaa enemmän.

Hyvät edellytykset oppimiselle luovat tietysti kaikki ne hyvinvointiin liittyvät tutut jutut. Riittävä syöminen, terveellinen, tavallinen ruoka, hyvät yöunet tai vaikka päikkäritauko kesken päivää, päivittäinen liikkuminen tai ihan arkiaktiivisuus. Tällä hetkellä hyötyliikunnan määrä on varmasti monella tippunut paljon, mutta aktiivisia pausseja voi pitää vaikka hakemalla lounaan mukaan yliopistolta, tai käymällä podcast-jakson tai puhelun pituisella kävelyllä. 

Puhelimella vietetyn ruutuajan seuraaminen parin päivän ajan voi olla silmiä avaavaa, itse olen ainakin mahdoton somenselailija varsinkin niinä päivinä, kun ei ole menoja. Tähän löytyy monia sovelluksiakin esimerkiksi hakusanalla screen time.

Linkkejä
Mind map -alusta verkossa: https://www.mindmup.com/
Ylen juttu opiskelutekniikoista:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/20/ota-haltuun-opiskelutekniikat
HYYn opas antoisampaan opiskeluun: http://www.helsinki.fi/hyy/kopo/antoisampaan.pdf
Äänikirjasovelluksia/sivustoja, monella on paljon tietokirjoja valikoimissa ja ilmaisia kokeilujaksoja:
Bookbeat
Audible
Nextory
Storytel

Tsemppiterveisin
Mikaela W.