Kulttuuriosasto suosittelee

Elämme kovia aikoja, ystävät hyvät. Kritiikki ei kuitenkaan hiljene poikkeusoloissakaan, vaikka keväälle suunnittelemillemme tapahtumille kävikin kuin Aake Kallialan mökkilaiturille vuonna 2009. Olemme päinvastoin aktivoitumassa uudella tavalla somekanavissamme, koskien myös rakasta blogiamme!

Nykyisessä tilanteessamme suoratoistopalveluiden katselemisesta on tullut kansamme pääasiallinen ajanviettotapa. Netflixistä katseltavan etsiminen on tunnetusti yhtä vaikeaa, kuin löytää selväpäinen kritiikkiläinen maanantaisesta Fortesta. Katseluvinkit lienevät nyt siis paikallaan, etenkin jos ne ovat yhtä tarkkaan harkittuja ja yleissivistäviä kuin alla olevat. Kirjoituksen lopussa vinkataan myös muutama historianopiskelijalle kiinnostava www-sivusto.

Lisättäköön vielä, että pidättäydymme antamasta nyt lukuvinkkejä, sillä se tuntuisi kovin oudolta kaikkien kirjastojen mentyä kiinni ja kirjakaupoissa käymisenkin ollessa kyseenalaista ajanvietettä. Suosittelemme kuitenkin myös lämpimästi opiskelun ulkopuolistakin lukemista, juuri nyt on täydellinen aika käydä läpi kotikirjahyllyn lukemattomat opukset tai vanhat suosikit!

Elokuvat

Studio Ghiblin elokuvat (Netflix)

·         ”Japanin Disneyksi” joskus nimitettävän legendaarisen animaatiostudion elokuvat ovat ajattomia klassikoita, joiden tuloa Netflixiin saatiin odottaa ikuisuuksia. Mestariohjaaja Miayazakin elokuville yhdistäviä tekijöitä ovat uskomattoman yksityiskohtaiset visuaaliset ulottuvuudet, arvostus luontoa kohtaan ja usein toistuva lentämisen tematiikka. Studion tuotannosta henkilökohtaisia suosikkejani on Kikin lähettipalvelu, sillä luudalla lentävä noitatyttö ja puhuva kissa ovat aina mainio perusta tarinalle. Selkeämpiä historiallisia ulottuvuuksia löytyy Japanin varhaisempaan historiaan pohjautuvasta Prinsessa Mononokesta ja ohjaaja Takahatan tyylillisesti ainutlaatuisen herkästä Prinsessa Kaguyan tarusta.

The Death of Stalin (Netflix, Elisa Viihde)

·         The Death of Stalin ottaa poikkeuksellisen näkökulman neuvostoyhteiskuntaan valitsemalla tyylilajikseen satiirin ja pikimustan huumorin. Valinta on kuitenkin onnistunut, sillä elokuva on samanaikaisesti sekä nauruhermoja koetteleva että uskollinen kuvaamalleen periodille. Elokuvan roolitukset osuvat myös naulan kantaan, kuten Steve Buscemi vitsejä henkensä pitimikseen laukovana Hrutšovina ja Jeffery Tambor koomisen epävarmana Malenkovina.

Brianin elämä (Netflix)

·         Monty Python – ryhmän mestariteos Brianin elämä on täydellinen pääsiäiselokuva. Aikanaan kohutussa elokuvassa Brian joutuu messiaaksi vastoin tahtoaan, ja kokee koomisena sivustakatsojana vapahtajamme kärsimysviikon tapahtumia. Paljon räävittömämpään satiiriin tottuneelle nykykatsojalle teoksesta tuskin löytyy mitään vakaumuksia oikeasti loukkaavaa, mutta sitäkin enemmän hulvatonta satiiria uskonnollisesta kiihkoilusta ja raamatullisista kliseistä. ”Hän ei ole messias, vaan hyvin tuhma poika!”. Myös Pythonien muu tuotanto on löytänyt tiensä vihdoin Netflixiin ja ansaitsee yhtä lämpimät suosittelut.

Sarjat

Babylon Berlin (HBO, tulossa Yle Areenaan)

·         Nykyinen kevät lienee merkillistä aikaa, sillä jopa vuoden 1929 Saksan elämänmeno vaikuttaa iloiselta verrattuna omaamme. Babylon Berlin on tuore saksalainen suursarja, joka sijoittuu Weimarin tasavallan viimeisiin vuosiin. Suurta pörssiromahdusta edeltävänä aikana on yhteiskuntajärjestys vielä voimissaan, huolimatta kadulla riehuvista kommunisteista ja tasavallan kaatamisesta juonittelevista nationalisteista. Päähenkilöinä rikosmysteereitä ratkovat sodassa traumatisoitunut rikosetsivä Gereon Rath ja öisin flapperiksi muuntautuva kunnianhimoinen sihteeri Charlotte Ritter.

John Adams (HBO)

·         Yhdysvaltain ensimmäisistä presidenteistä kaikki muistavat Washingtonin ja Jeffersonin, mutta hieman harvemmat heidän välissään olleen John Adamsin. Minisarja käsittelee tämän Yhdysvaltain perustajaisän uraa vaatimattomasta asianajajasta kansakunnan poliitikkojen eturiviin. Sarjassa kuvataan kaunistelemattomasti Pohjois-Amerikan valtioliiton vaikeata ja eripuraista alkutaivalta ja ajan rankkojakin elinolosuhteita. Hamilton-musikaalin faneja sarja ei varmastikaan miellytä, sillä Hamilton esiintyy sarjassa pohjoisen rahamiesten etuja ajavana megalomaanisena juonittelijana. Päärooleissa loistavat Paul Giamatti ja Laura Linney, Jeffersonin roolissa nähdään GoT:ssa Stannista näytellyt britti.

Vietnamin sota (Netflix)

·         Tuore dokumenttisarja luo laajaa kokonaiskuvaa Vietnamin sodasta. Sarjassa käsitellään traumaattista sotaa monipuolisista näkökulmista, ottaen huomioon sekä amerikkalaisten että pohjois- ja etelävietnamilaisten kokemukset. Haastateltavina on sekä entisiä sotilaita, että sodan jaloissa kärsineitä siviilejä. Käsittelemättä eivät jää myöskään monet sodan lieveilmiöt, kuten sodanvastainen liikehdintä.  Sarja herätti suurta huomiota ilmestyessään Yhdysvalloissa 2017, ja kestoakin löytyy rapsakkaat 18 tuntia.

The War (Netflix)

·         Vietnamin sota – sarjan ohjaajan Ken Burnsin hieman aiempaa tuotantoa edustaa The War, yhtä laaja-alainen katsaus Yhdysvaltain osallistumiseen toiseen maailmansotaan. Huomio sarjassa ei ole vain rintamien tapahtumissa, vaan valokeilaan tuodaan myös sota kotirintaman kokemana. Dokumentin keskeinen näkökulma pohjaa yksilöiden kokemuksiin ja kohtaloihin sodan keskellä; tapa tarkastella historiaa, joka turhan usein unohtuu perinteisen suurmies- ja tapahtumahistorian kentällä. Myös tältä sarjalta kestoa löytyy reippaasti yli 10 tuntia.¨

Mad Men (Netlix)

·         1960-luku lienee eniten nykyisen maailmamme olemukseen vaikuttaneita vuosikymmeniä e-pillereineen ja kapinoivine vähemmistöineen. Mad Men käsittelee tämän muutosten ajanjakson amerikkalaista elämänmenoa, menestyksekkään manhattanilaisen mainostoimiston näkökulmasta. Sarjan draama syntyy pienistä asioista ja psykologisista jännitteistä, ja sen henkilöhahmot ovat äärimmäisen samaistuttavia todentuntuisine ongelmineen. Historiallisia tapahtumia, kuten Kuuban ohjuskriisiä tai vuoden 1968 mellakoita, ei tungeta väkisin etualalle, vaan niiden vaikutukset yksilöiden arkeen näytetään uskottavasti. Tässä draamasarjassa nähdään myös ajoittain hulvatonta komiikkaa, kolmoskauden ruohonleikkurivälikohtaus on televisiohistorian merkkipaalu.

Star Trek: The Next Generation (Netflix)

·         The Next Generation on jatkoa legendaariselle 1960-luvun Star Trek scifiklassikolle. Sarja kertoo avaruusalus Enterprisen avaruutta tutkivasta miehistöstä, joka kokee mitä ihmeellisimpiä vaaroja matkansa varrella. Sarja ei kuitenkaan ole pelkkää scifimättöä, vaan sisältää myös sopivassa suhteessa huumoria, juonenkäänteitä ja ihmissuhteita (ja jopa seksiä!). Parasta antia sarjassa ovat mahtavat hahmot ja nasevat vitsit 2000-luvusta. Ei sovi myöskään unohtaa sarjan kulttuurihistoriallista merkittävyyttä.

Yotube-kanavia

AlternateHistoryHub

·         Jo varhaisessa vaiheessa historiatieteisiin perehdyttäessä meille lienee painotettu, ettei jossittelu ja vaihtoehtoisten tapahtumakulkujen pohtiminen oikeastaan kuulu tieteeseemme. Kiehtovaa se kuitenkin aina on, ja juuri tapahtumattoman historian pohdintaan tämä Youtube-kanava erikoistuu. Aiheina muun muassa ”entä jos Romanovit olisivat pysyneetkin vallassa” ja entä jos konfederaatio olisikin voittanut Yhdysvaltain sisällissodan”.

ExtraHistory

·         ExtraHistoryn videosarjat käsittelevät historiallisia merkkihenkilöitä ja tapahtumakulkuja, niin tunnettuja sellaisia kuin vähemmänkin huomiota saaneita. Aiheina esimerkiksi Etelämeren kuplan finanssiskandaali, espanjantaudin aiheuttama influenssapandemia ja Venäjän keisarinna Katariina Suuri.

History Buffs

·         On täysin paikkansa pitävä huomio, ettei historiallisen viihteen todenmukaisuuteen aina kannata luottaa. History Buffs arvostelee viihdyttävästi historiallisia elokuvia ja sarjoja, kiinnittäen huomiota niiden historialliseen paikkansapitävyyteen. Kanavalta löytää myös mainioita katseluvinkkejä, itsekin sain syyn katsoa Amadeus-elokuvan kuudenteen kertaan!

Www-suosituksia

Elonet (https://elonet.finna.fi )

·         Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu, josta löytyy satoja vanhoja suomalaisia elokuvia ja tuhansia mainos-. dokumentti- ja lyhytelokuvia ja filmikatkelmia.

Eri museoiden verkkonäyttelyt ja -aineistot (https://opimuseossa.fi/opimuseossa/index.php?k=12322, https://www.teatterimuseo.fi/fi/Verkkonayttelyt, https://museot.fi/vieraile-virtuaalimuseoissa?fbclid=IwAR0P8qCVc74x41rneyjGUFJeeqc9nT2yHJzUfjXZAODtCqNnJG8YzJysWbs )

·         Museot ovat tällä hetkellä kiinni, mutta kulttuuriperinnön äärelle on mahdollista päästä myös virtuaalisesti!

Finna (https://www.finna.fi/ )

·         Finna on varmasti useille tuttu kurssitehtävien parista, mutta sen valtavia kokoelmia selaamalla viettää helposti tunnin jos toisenkin vapaa-ajallakin.

Kulttuuria kotisohville -facebookryhmä (https://www.facebook.com/groups/kulttuuriakotisohville/ )

·         Kulttuuria kotisohville on museokorttipalvelun ylläpitämä ryhmä, jonne ryhmäläiset voivat vinkkailla kulttuurijuttuja. Jos siis tämän kirjoituksen kulttuurintuotokset eivät herättäneet mielenkiintoa, niin siitä vain muilta etsimään viihdyttäytymisideoita.

Joka päivä sama kuva Pekka Poudasta moshpitissä –facebooksivu (https://www.facebook.com/jokapaivapekkapouta/ )

·         Ei vaatine lisäselityksiä.

Tässä siis oli joitain ehdotuksiamme mieltäylentäväksi ajanvietteeksi fyysisen etääntymisen aikakaudella. Tärkeää onkin nyt muistaa osata myös rentoutua vaativan etäopiskelun ja ajoittain väistämättäkin ahdistavan tilanteen keskellä. Ja vaikka some onkin pullollaan erilaisia ”karanteenivinkejä”, aina ei tarvitse jaksaa tehdä yhtään mitään. Loppuun vielä digitaaliset jaxuhalit kaikille, eiköhän tästäkin selvitä.

Terkuin
kulttuurivastaavat Joona ja Laura